dimecres, 24 d’octubre de 2018

Homenatge a la compositora Mercè Torrens

Mercè Torrents va néixer a Barcelona, filla del notable violoncel·lista i promotor musical català Joan Torrens i Maymir, del qual rebé la seva innata facilitat creativa. Estudià la carrera de piano al Conservatori del Liceu de Barcelona amb el mestre Pere Vallribera, obtenint les màximes qualificacions. Autodidacta en composició, va rebre el mestratge de Cristòfor Taltabull. Per la seva obra va obtenir la felicitació dels mestres Eduard Toldrà, Ricard Lamote de Grignon, Joaquim Zamacois i darrerament de Joan Guinjoan.
Va compondre obres per a piano, per a grups instrumentals de diversa formació, per a orquestra de cambra i per a cobla. Va musicar per a cor i per a veu solista i piano la poesia de diferents poetes catalans, com Josep Carner, Salvador Espriu, Pere Quart, Miquel Martí Pol, i J. V. Foix del qual rebé el seu goig i entusiasme per la seva musicalitat.
De Salvador Espriu va musicar el Llibre de Sinera (1968) en forma d’oratori, també l’obra Final del Laberint, en forma de cants espirituals, també Pell de Brau (1983) així com altres poemes esparços; i del poeta Miquel Martí Pol, la Primera Part del llibre Els Bells Camins, per a veu i piano i la Segona Part, amb il·lustracions musicals per a piano i recitador.
La seva obra ha estat interpretada per Mercè Bibiloni, Francesca Callao, Assumpta Serra, Anna Ricci, Ma. Àngels Sarroca, Núria Feliu, Dolors Lafitte, Marina Rossell, Núria Batlle, Dolors Martí, Anton Carrera, Celdoni Fonoll i la Coral Càrmina, entre d'altres.
Mercè Torrens va morir el 20 de gener de 2018.