dijous, 24 de gener del 2013

Suïssa inclou l'educació musical a la constitució



23.09.2012, 19:43 - Suisse  

Per el 72,7% de vots, els suïssos van acordar donar protagonisme a la música i el cant en la Constitució.
 

L'educació musical serà més valorada en l'educació i el lleure. Per un 72,7% de vots, els suïssos van acordar diumenge donar protagonisme a la música i el cant en la Constitució. Tots els cantons han dit que sí.

La disposició constitucional per a la promoció de l'educació musical ha rebut més de 1,55 milions de vots a favor. Més de 583'000 votants l’han rebutjat. FDP i només SVP principals partits opositors, són al bàndol perdedor.

Al cantó ginebrí hi hauria més amants de la música, amb el 82,5% de "sí". A continuació són seguits per Federer (81,6%) i Neuchatel (75,9%). A la resta de l'oest de Suïssa, el Jura i el Vaud han acceptat tots dos l'article pel 75,4% dels vots. Pel que fa als cantons bilingües, Friburg va dir "sí" amb el 72,6%, el 71,5% de Berna i Valais amb el 69,7%.

Els més reticents van estar a Schwyz, encara que amb una taxa d'acceptació encara d’un 55,9%. El Nidwaldiens els segueixen amb un 56,9%, mentre que el suport d'Uri i Appenzell Rodhes-interiors ho fan amb un 57,2%.

Cantons, mans a l'obra

Nascut d'una iniciativa del medi musical, el text estableix que la Confederació i els cantons fomentaran la formació musical, especialment entre els nens i els joves. Si els cantons no arriben a harmonitzar l'educació escolar, la Confederació haurà d’intervenir. La idea és facilitar l'accés a les escoles de música i fomentar el talent musical dels joves.

Els cantons ara hauran de definir a nivell nacional les competències que els estudiants han d'adquirir en aquesta especialitat, com ja és el cas per als idiomes o les matemàtiques. Els directors Cantonals d'Educació pública van assegurar que l'harmonització dels objectius de l'educació obligatòria estarà llesta per al 2014.

Una llei federal determinarà els procediments per a l'aplicació de la iniciativa. Els costos de la Confederació, els cantons i els municipis en depenen.

Font original: La Côte

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada