dijous, 29 de març de 2012

Homenatge a Montsalvatge

Dijous 28 de març, es va celebrar l’acte d’homenatge al compositor Xavier Montsalvatge, en motiu del centenari del seu naixement. La coincidència horària amb la retransmissió d'un partit de futbol important feia témer una baixa afluència de públic, malgrat les bones expectatives que la qualitat de la proposta havien previst inicialment. Afortunadament, una cop iniciat l’acte amb el col·loqui dels ponents Àlex Susanna i Benet Casablancas, la sala es va omplir completament, arribant a unes cent quaranta-cinc persones, sense que ningú quedés fora, ni gairebé cap seient buit. Entre els assistents, hi havia un fill i una filla del compositor, representants de les entitats organitzadores (Òmnium, Fundació Victòria dels Àngels i Ajuntament de Sant Cugat), alumnes, professorat de l’escola i públic de diversa procedència.
A la xerrada inicial, els ponents van posar èmfasi en el caràcter internacional i la catalanitat del compositor, destacant el seu ofici i la coherència de la seva trajectòria creativa, molt lligada a la tradició francesa mediterrània i independent de la moda de les avantguardes que, a les dècades dels anys seixanta, setanta i vuitanta, dictaven sobre la “contemporaneïtat” de les arts. El resum és que el temps ho posa tot al seu lloc i la música adquireix vigència amb el pas del temps.

Duet Pérez-Molina

El concert va tenir dues parts diferenciades. La primera va anar a càrrec del duet de piano format per M. Lourdes i Lluís Perez-Molina, que van interpretar els Tres divertiments per a piano a quatre mans, Calidoscopi, per a dos pianos, i l’íntim Homenatge a Victòria dels Àngels. La interpretació va ser brillant. Amb una llarga trajectòria, aquest duet ha arribat a una sedimentació de tots els elements de qualitat, equilibrant la conjunció, expressivitat, comunicació i virtuosisme al servei exclusiu de la música.

Ofelia Sala i Barcelona Guitar Quartet

La segona part va incloure les Cinco canciones negras en una versió per a veu i quartet de guitarres, realitzada per Jaume Abad, amb el vist-i-plau del compositor. Vàrem tenir el luxe de sentir-les amb la veu de la soprano Ofelia Sala, una de les figures més importants de la lírica actual. Destaquem l’equilibri del seu timbre, la seva afinació i la seva capacitat comunicativa, elements que deriven d’una gran tècnica i d’una musicalitat excepcional, lluny de qualsevol afany d’exhibició. La integració de la veu amb el quartet acompanyant va ser perfecta. Cal dir que aquesta versió guitarrística té una tímbrica molt especial, que atorga a les cançons un caràcter més íntim i “cubà” que en la seva versió pianística. El Barcelona Guitar Quartet, està format per Jaume Abad, Francesc Pareja, Jordi Paredes (tots tres professors del conservatori) i Maite Forqué. Aquesta versió de les cançons de Montsalvatge, va ser estrenada al Monestir de Sant Cugat per Victòria dels Àngels i el mateix quartet, en ocasió de la inauguració de l’Escola de Música Victòria dels Àngels, l’any 1992.

Adolf: Xavier Montsalvatge. Llàpis sobre paper
Durant l'acte, es va exposar a l'escenari un quadre dedicat al compositor, realitzat per l'artista Adolf.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada